Friday, September 24, 2010

Olijfolie

Het is in Nederland niet makkelijk om goede olijfolie te vinden. Als je de spullen van de supermarkt gewend bent, weet dan dat er de gelegenheid is om een ster te winnen simpelweg door het gebruik van betere olie. In deze blog ben ik op zoek naar een goede, betaalbare olie en waarom de beste olie die ik kon vinden niet in de winkel te koop is.

Bij het produceren van olijfolie worden verschillende extractie methoden gebruikt. De belangrijkste factoren zijn de lage temperatuur (eerste koude persing) en de manier van malen waarbij zo min mogelijk de pit en schil van de olijf meegeperst moeten worden.

Deze beide criteria zijn in directe tegenspraak met de kwantitatieve grenzen die het winstgevend produceren van olie in hun greep houden. Immers: hoe meer olie per olijf, hoe goedkoper de productie. Hierom worden latere persingen uitgevoerd waarbij de gemalen olijven fijner worden gemalen en worden gekookt.

Op zoek naar goede olie zijn veel speciaalzaken te vinden die wel prima olie hebben, maar deze olie is duur. 20 euro per liter is de prijs die de olijfoliespecialist in Culemborg bedingt. Ik betaal graag voor goed kwaliteit, maar als het wat minder kan (qua prijs dan) ben ik ook te vinden.

Vriend Tiziano nam mij een halve liter olie van zijn ouderlijk bedrijf in Italie mee. Vriend Guido bracht mij een kruikje olie van het vat dat hij in Kroatie had gekocht. De olie uit Kroatie kan zich gemakkelijk meten aan de producten van Kastelli, en de olie van Tiziano is beduidend beter (smaken verschillen, maar het zegt toch iets).

Even rekenen hoor… Er is olie die in het land van herkomst voor 5 euro per liter (of minder) verkocht kan worden, en beter is dan de olie die je voor drie keer dat bedrag in Nederland koopt. Deze olie komt niet op de markt (in het Italiaanse geval), en al helemaal niet op de internationale markt (in beide gevallen). Voor olie van de kwaliteit waar we het over hebben betaal je in de VS rustig 50 dollar per liter, en in het noorden van Europa is 40 euro per liter ook niet vreemd.

Het aanbod in het land van herkomst (Italie) is groot, maar de prijzen zijn daar zo laag dat de boeren de moeite niet nemen hun olie ter verkoop aan te bieden. De vraag in het noord-westen is groter dan het aanbod aldaar (anders zouden de prijzen niet zo hoog liggen). Het grote gat tussen de prijzen die de boeren in Italië krijgen en de prijs die in de winkels in Nederland betaald word is moeilijk te verklaren.

In elk geval, ik laat de conspiracy theories aan de lezer over, maar als je op vakantie gaat naar een warm land, vergeet dan niet een beetje olie bij een boer te kopen. Wel eerst even proeven hè?

Posted via email from Koken en Eten

No comments: