Tuesday, March 22, 2011

Ja tegen proteïnen, nee tegen vieze shakes

Ongeveer een half jaar geleden kreeg ik last van mijn rug. Het advies van de dokter en fysiotherapeut was om zo veel mogelijk te bewegen en zo weinig mogelijk achter de computer te zitten. Omdat ik vastbesloten was, mijn rug (en buik) zo snel mogelijk in vorm te krijgen, heb ik het advies opgevolgd. Deze blog heeft daar enigszins onder geleden, maar omdat ik nu een slanke en fitte dertiger ben, mag ik weer lekker lang achter mijn computer zitten ;-). 

Gezond eten en regelmatig bewegen zijn onmisbaar om een gezond lijf te krijgen en te houden. Als je eenmaal lekker aan het bewegen bent geslagen, wordt het een sport om steeds iets meer te tillen en langer door te gaan. Op het feestje van Wouter, kwam The four hour body' ter sprake. Om een goddelijk lijf te krijgen hoef je volgens Timothy Ferriss slechts 4 keer in een maand te trainen en moet je 100 gram extra eiwitten per dag eten. Als je bedenkt dat er in een eitje hooguit 7 gram proteïne zit, moet je dus al gauw 14 eieren per dag eten... Ze zijn niet gemakkelijk weg te werken, want eieren vullen goed. Je  gaat van eieren enorm stinken. Bovendien is een eenzijdig dieet niet gezond. Dus op welke andere manier krijg je dan 100 gram proteïnen per dag extra binnen?

Een eenvoudige, maar niet bepaald prettige manier, is het drinken van weipoeder shakes. Je haalt zo gemakkelijk je quotum, maar er kleven nogal wat nadelen aan:

 • door de proteïnen verdwijnt je hongergevoel, daardoor is het lastig om voldoende gezond voedsel te blijven eten,
 • je kunt er vreselijk verstopt van raken dus je moet extra vezels eten, maar je had al minder honger dus dat is een hele opgave,
 • het is hartstikke vies. De paar slokken die ik geproefd heb, waren meteen de allerlaatste. Op het kokhalsen na werd ik niet ziek, maar drie keer per dag een halve liter drinken is me echt te gortig. 
Dus weipoeder wordt het liever niet.

Hoe krijg je op een gezonde en prettige manier 100 gram proteïnen per dag extra binnen?

Eerder zijn de 14 eieren al voorbij gekomen. Er zijn verschillende gerechten te vinden om eieren makkelijker verteerbaar en lekkerder te maken. Voeg steeds verschillende groenten en verse kruiden toe en je hebt een heel andere smaaksensatie. Kijk bijvoorbeeld even naar mijn Thaise omelet. Het vullende effect van de eieren is hiermee nog niet opgelost. Dus om je quotum te halen moet je ook:
 • de hoeveelheid koolhydraten in je dieet limiteren (minder pasta, rijst en brood),
 • langzame koolhydraten eten en vooral geen snelle (geen snoep, maar brood),
 • vaak sporten,
 • proteïnen en vetten eten om je honger na het sporten te stillen,
 • granen en fruit voor en tijdens het sporten eten,
 • je eten over meer maaltijden verdelen.
Andere overheerlijke gerechten met veel proteïnen: 


Gerookte zalm met mierikswortelmayonaise

Tegenwoordig vind je in bijna ieder restaurant wel een visgerecht met wasabi. Het zou dan ook saai zijn om op deze blog een recept met wasabi te geven. In plaats van wasabi gebruik ik mierikswortel (wasabi en mierikswortel zijn broertjes). Mierikswortel heeft een scherpe smaak die op mosterd lijkt.  Mierikswortel is in de gewone supermarkt in een potje te verkrijgen, maar je kunt het ook mierikswortel zelf kweken. Waarschuwing: in tegenstelling tot wasabi groeit mierikswortel in Nederland fantastisch, je krijgt het nooit meer uit je tuin.
  • 100g gerookte zalm (laten we niet kinderachtig doen)
  • wat rauwkost naar smaak (veldsla doet het goed, maar ook ijsbergsla of komkommer is er lekker bij)
  • 3 eetl. mayonaise (mag je zelf maken, of niet natuurlijk)
  • 1 eetl. gemalen mierikswortel
  • beetje verse dille
  Meng de mierikswortel, de mayonaise en de dille in een kommetje, zodat het een lekker sausje wordt. Leg de zalm op een bord en serveer de saus en rauwkost erbij.

  Als je dan zo'n lekker stukje zalm op hebt dan kun je er vast nog wel een biefstuk bijhebben:

  Biefstuk op spinazie met lijnolie tobasco dressing

  Neem een goede biefstuk. De Marqt is prima, maar er zijn ook redelijke biefstukken in de schappen van de supermarkt te vinden, neem vooral niet de lichtroze geverfde kiloknallers.
   • 1 biefstuk
   • 200g verse spinazie
   • scheutje lijnzaadolie
   • tobasco naar smaak
  Plaats een bord in de oven en verwarm de oven voor op 75 graden Celsius. Braad de biefstuk in weinig boter of een beetje rijstolie rondom snel aan. Haal hem uit de pan en leg hem ingepakt in aluminiumfolie op je bord in de oven. Gooi de spinazie om in de nog hete pan, totdat alle blaadjes slap geworden zijn (duurt ongeveer 2 minuten). Haal je bord en de biefstuk uit de oven en leg de spinazie op het voorverwarmde bord.  Leg de biefstuk op het spinazienestje,  schenk er de lijnzaadolie en tabasco over.

  Met deze twee gerechten heb je dus het equivalent van 8 eieren te pakken. In vis zit namelijk ongeveer 25 gram proteïnen per 100 gram, daarbij zitten er Omega 3 en 6 vetzuren in die erg goed schijnen te zijn tegen hart en vaatziekten. In biefstuk zit ongeveer 28 gram proteïnen per 100 gram. Het mooie is dat je van dit soort gerechten lang niet zo'n vol gevoel krijgt als van 8 eieren. Ik kan het in ieder geval prima vóór mijn avondmaaltijd wegwerken. Als je bij de lunch nog een omelet eet, heb je de extra proteïnen al bijna te pakken.  

  Als je geld genoeg hebt en een goeie visboer in de buurt, kun je de rest mooi met oesters aanvullen :).

  Eet smakelijk!

Posted via email from Koken en Eten

No comments: